فضل احمد معنوی، رییس پیشین کمیسیون مستقل انتخابات روز شنبه گفته است که "اگر کمیسیون مستقل انتخابات، انتخابات را قصداً به بحران کشانیده باشد، این کار یک خیانت ملی شمرده میشود."
انتخابات نودوسۀ افغانستان به اندازهیی تنش برانگیز شد، که پای شماری از بلند پایهگان جهان و سازمان ملل را برای از میان برداشتن بن بست انتخاباتی به این کشور کشاند. پا در میانی جهانیان در این کار، برخاسته از ناتوانی های مدیریتی کمیسیون مستقل انتخابات گفته می شود.
اکنون، آگاهان مسایل انتخاباتی بر یک بررسی فراگیر برای شناسایی عاملان اصلی به میان آمدن تنش های انتخاباتی، در کمیسیون مستقل انتخابات تأکید می ورزند.
فضل احمدمعنوی که رییس پیشین کمیسیون مستقل انتخابات بود، بدین باور است که چهرههای مشخصی در کمیسیون مستقل انتخابات هستند، که انتخابات ریاست جمهوری را به یک فاجعه مبدل ساختند.
آقای معنوی افزود: " این مسئله در یک بررسی نسبی می تواند روشن شود که آیا این فاجعۀ انتخاباتی در هماهنگی با اعضا و رئیس کمیسیون مستقل انتخابات صورت گرفته است و یا این که تنها بخش اجرایی کمیسیون سبب این همه نابسامانی ها شده است؟ من باور دارم که چهره های مشخصی در این کمیسیون هستند که انتخابات را به بی راهه کشانیده اند."
نتیجۀ گیری آگاهان مسایل انتخاباتی با در نظرداشت تمامی نابسامانی های اخیر انتخاباتی، پس از بیست و چهارم جوزا، این است که اگر بررسی ها ثابت سازند که مسؤولان کمیسیون مستقل انتخابات قصداً این روند ملی را به بحران کشانیده اند، پس آنان به خیانت ملی متهم خواهند شد و برای روشن شدن این کار آنان باید، به نهادهای عدلی و قضایی معرفی شوند.
آقای معنوی روشن ساخت: " باور من این است که اگر کمیسیون مستقل انتخابات این کارها را قصدی انجام داده باشد، پس این در واقع یک خیانت ملی شمرده می شود. قانون جرایم در برابر امنیت داخلی و خارجی به بسیار وضاحت می گوید، کسانی که برای برانداختن یک قدرت مشروع و یاهم به دست آوردن قدرت از راه های نامشروع، دست می زنند، این کار خیانت ملی است."
نادر نادری، رییس بنیاد انتخابات آزاد و عادلانۀ افغانستان نیز باور دارد که اگر عاملان به بحران کشانیدن انتخابات ریاست جمهوری روشن نشوند، مردم دیگر بر نهادهای انتخاباتی باور نخواهند کرد.
آقای نادری گفت: " کسانی که عاملان اصلی ایجاد بحران انتخاباتی هستند، باید مورد پی گرد قرار گیرند و حساب ده باشند، تا اعتبار کاهش یافتۀ مردم بر نهادهای انتخاباتی بازسازی شود."
حضور مردم در انتخابات ریاست جمهوری امسال، پی پیشینه گفته شده است. هرچند، مردم افغانستان با پذیرفتن چالشها و تهدیدهای گونه گون با حضور پُر رنگ شان در انتخابات، یک بار دیگر تعهدشان را برای تأمین صلح و ثبات در کشور تازه کردند، اما به بن بست کشیده شدن این روند به علت آنچه که کاربرد تقلب گسترده از بهر ناتوانی های مدیریتی کمیسیون مستقل انتخابات گفته شده است، از اعتماد مردم به این روند کاست.