امضای پیمان امنیتی با واشنگتن از رهگذر امنیتی، سیاسی و اقتصادی برای افغانستان سودمند و مهم است.
شماری از آگاهان سیاسی و باشندهگان پایتخت با ابراز خوشبینی از امضای پیمان امنیتی با واشنگتن و ناتو میگویند که داشتن روابط با امریکا و ناتو در شرایط کنونی نیازی جدی برای افغانستان بود .
آگاهان نظامی میگویند که از رهگذر نظامی این پیمانها نیروهای امنیتی افغان را تا هنگامی که روی پای خود بایستند کمک کند.
آگاهان سیاسی در این باره میگویند که پشتیبانی کشور بزرگی چون ایالات متحده امریکا و ناتو به مردم افغانستان روحیه میبخشد و دست کشورهایی که نظر سوء به افغانستان دارند را کوتاه خواهد کرد.
امضای این پیمانها از رهگذر امنیتی، سیاسی و اقتصادی برای افغانستان سودمند و مهم دانسته شده، پیمانهایی که در ۲۴ ساعت اول کاری رئیس جمهور از سوی محمد حنیف اتمر مشاور شورای امنیت ملی، سفیر ایالات متحده امریکا و نمایندهی غیرنظامی ناتو در افغانستان امضا شد.
شماری از آگاهان سیاسی میگویند که افغانستان از رهگذر سیاسی پشتیبانی کشورهای بزرگی را خواهد داشت و این نخستین پیمانی است که حضور نیروهای خارجی را در افغانستان قانونمند میسازد و جایگاه کشور را در منطقه و در میان کشورهای مداخلهگر مشخص میسازد که باید با کابل کنار بیایند .
نصرالله ستانکزی استاد دانشگاه کابل در گفتوگو با خبرنگار طلوع نیوز اظهارداشت: "براساس این پیمان از نظر سیاسی به مدت ده سال روابط بین افغانستان و امریکا از یک سو و روابط بین افغانستان و ناتو از نظر نظامی تسجیل و حمایت خواهد شد".
وی در ادامه خاطرنشان کرد: "این پیمان همچنین موقعیت افغانستان را در منطقه و در میان کشورهای مداخلهگر مشخص میسازد و دو انتخاب به آنها میدهد که یا باید با کابل کنار بیایند و یا با حضور نیروهای خارجی در افغانستان خود را تنظیم کنند".
حامد علمی از روزنامه نگاران کشور میگوید که امضای این پیمانها فیصلهی مردم افغانستان بوده است و روابط افغانستان را با جهان وارد یک مرحله نوین خواهد ساخت.
آگاهان نظامی میگویند که این پیمان امنیتی نخستین پیمانی است که حضور نیروهای خارجی را در افغانستان قانونمند میسازد .
جنرال نورالحق علومی آگاه نظامی در این باره گفت: "در این سیزده سال صدای ما بالا بود که موجودیت نیروهای امنیتی قانونمند باشد، یگانه توافقنامهای که حضور نیروهای خارجی را قانونمند میسازد همین توافقنامه است".
علومی در ادامه افزود: "از لحاظ سیاسی و امنیتی بسیار مهم است که ما حمایت کشورهای بزرگ را با خود داشته باشیم".
بسیاری از باشندهگان پایتخت نیز از امضای پیمانهای امنیتی میان کابل با واشنگتن و ناتو خوشبین هستند و در اوضاع کنونی داشتن روابط با این قدرتها را نیازی جدی میدانند.
سید بهادر یکی از دست فروشان کنار جاده در این باره گفت: "افغانستان باید با دنیا رابطه داشته باشد، کشور اگر رابطه نداشته باشد، پیشرفت هم ندارد".
حالا همه از حکومت افغانستان میخواهند تا تعهدات ایالات متحده امریکا بربنیاد این پیمان عملی شود و ایالات متحده امریکا بربنیاد این پیمان مکلف است تا در برابر تهدیدهای بیرونی افغانستان را یاری کند.
توحیدالله دانشجوی دانشگاه کابل معتقد است که دولت افغانستان باید از منافع مردم افغانستان دفاع کند و قاطعانه در برابر امریکاییها ایستاده شود.
پس از یک سال گفتوگو و تأخیر سرانجام روز سهشنبه پیمان امنیتی میان کابل و واشنگتن امضا شد، همزمان ناتو نیز که انتظار امضای این پیمان را میکشید؛ توافقنامهای را با افغانستان به امضا رساند.
ایالات متحده امریکا گذشته از افغانستان با ۶۶ کشور جهان مانند جاپان، کوریا، المان و فلیپین پیمان همکاری بسته است.